júl
23

Egy pohár víz egy mosás

Címkék: öko mosás | Szerző: -tara- | 10:30 am

Stephen Burkinshaw a Leeds-i egyetem professzora 30 évnyi munkával kifejlesztette a leginkább környezetbarát mosógépet.

 

A projektet a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi csoportja az IP Group finanszírozta, a forradalmi technológiáért a Xeros a felelős, mely a GreenEarth Cleaning csoporttal együttműködve értékesíti a háztartási gépet Észak-Amerikában. A fejlesztésre várhatóan nagy lesz az igény, hiszen a csapat állításai szerint a tiszta és környezetkímélő gépnek csupán 1 pohár víz szükséges a hatékony mosáshoz. Egyelőre hotelek és mosodák számára elérhető a termék, a fogyasztói piac leghamarabb jövőre találkozhat a modellel.

A tesztsorozat eredményei sikeresek voltak. A statisztika azt mutatja, hogy a mosást ugyanazzal az eredménnyel, de 90 %-kal kevesebb vízigénnyel és 30%-kal hatékonyabb energiafelhasználással végezte el.


A technológia alapja 20 kilogramm speciális, kristályos szerkezetű nylon polimer gyöngy, mely kezdeti elektromos töltésének köszönhetően magához vonzza a szennyeződéseket és nedves körülmények között elnyeli azokat.  Az egy pohár víz a megfelelő vízgőztartalom megteremtéséhez szükséges, ez készteti a gyöngyöket munkára, majd a nedvesség és a hőmérséklet adott szintjén elvesztik kristályos szerkezetüket és elnyelik, magukba zárják a szennyeződéseket.

 

Az egész folyamat 30 percig tart, majd leáll a külső dob. A belső dob a ruhákkal és a gyöngyökkel még tovább forog, és a gyöngyök szép lassan a külső dobban gyűlnek össze.  A kísérletek során a hagyományos mosógépekhez hasonlóan kivette a mindennapi foltokat, a kávé, a rúzs sem jelentett problémát, miközben lényegesen kevesebb vizet és mosószert használt fel. A technológia alapját biztosító gyöngyök ráadásul többször felhasználhatók, körülbelül 100 mosás az élettartamuk, mely fél évre elegendő.

A bevezetés a lakossági piacra, s annak meghódítása még időbe telik. A Xeros vezetői a kereskedelmi egységekben munkába állított gépektől várják a sikert, a fogyasztók megcélzása csak ezután történhet, hiszen többszöri, sikeres tesztelések után is akkor derül ki a mosógép teljesítménye, mikor tartós használatba veszik.

forrás: http://www.alternativenergia.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://pazarlas-helyett.blog.hu/api/trackback/id/tr971262535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása