aug
1


ÉDES VAGY SÓS?

Ahogy nem tudunk levegő nélkül élni, úgy víz nélkül sem. Testünk több mint 65 százalékát víz alkotja, és ha ez az arány fölborul, hamar életveszélybe kerülünk. Az élet vízben keletkezett, és mai tudásunk szerint alapvető feltétele bármilyen élet kialakulásának. (Ezért is vizsgálják a csillagászok különös érdeklődéssel azokat az égitesteket, amelyeken gyaníthatóan van vagy volt víz.)

Hol itt a baj? – kérdezheted. Van vizünk bőven, hiszen bolygónk felszínének több mint 70 százalékát tengerek, óceánok borítják. Csakhogy a tenger víz az ember számára nem hasznosítható, nekünk nem sós vízre, hanem édesre van szükségünk. A tengervizet nem csak mi nem tudjuk meginni (ha mégis megtesszük, az hosszú távon az életünkbe is kerülhet), a növényeket sem lehet sós vízzel öntözni.

TÍZ PERC ZUHANY = SZÁZ LITER VÍZ

Az édesvíz ritka kincs: a Föld vízkészletének mindössze 3 százalékát teszi ki. Ráadásul ennek is több mint kétharmada hó vagy jég alakjában van jelen a sarkvidékeket övező jéghegyekben, illetve a gleccserekben. Ha minden tényezőt számításba veszünk, kiderül: az emberiség számára bolygónk teljes vízkészletének csupán mintegy 0,6 százaléka elérhető.

A Föld lakói által elhasznált víz 65 százaléka mezőgazdasági öntözésre megy el, 25 százaléka pedig a háztartásokban fogy el. Gondolj bele, egy tízperces zuhanyzás során akár 100 liter vizet is elfolyathatsz!

Egy négytagú városi család átlagosan naponta csaknem 600 liter szennyvizet enged le lefolyón.

Londonban évente 300 óriási úszómedencének megfelelő ivóvíz csöpög el az elöregedett vízvezetékek miatt.

És miközben mi ennyire pazarlóan bánunk vele, a Föld más részein egymilliárd ember vízhiánytól szenved.

PUSZTULÓ VÍZI ÉLŐVILÁG

Ha az állatok beszélni tudnának, valószínűleg véget nem érő panaszáradattal adnák tudtunkra, hogy mennyire haragszanak ránk a folyók, édesvízi tavak szennyezése miatt. Elég egyetlen gyár, amely a tisztítatlan szennyvizét valamelyik patakba vagy folyóba engedi, és már is kész a baj: a vegyi anyagoktól a halak megbetegszenek vagy elpusztulnak, a hullámok hátán szennyes hab lebeg, a partokról eltűnnek a kétéltűek, a madarak, a víziállatok.

Gondoltad volna, hogy a Sióban már egyáltalán nem élnek férgek, kagylók és csigák, amelyek táplálékul szolgálhatnának más élőlényeknek? Sajnos Magyarországon számos településen a szennyvíz egy részét még ma sem kezelik – Budapesten például a szennyvíz fele tisztítatlanul ömlik a Dunába! Nem csoda hát, hogy a folyó fővárosunk alatt a legszennyezettebb.

A folyók pedig a tengerekbe torkollanak, így az édesvízi szennyezések a tengereket és a tengeri élővilágot is elérik.

forrás: NatGeo Kids

A bejegyzés trackback címe:

https://pazarlas-helyett.blog.hu/api/trackback/id/tr801280927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása