aug
2

Mossunk langyos vízben

Címkék: mosás | Szerző: -tara- | 6:36 am

Az emberek még mindig túl meleg vízben mosnak: a hatvanfokos „mosógép-menetek” aránya Németországban eléri a harminc százalékot. Öt év alatt mindössze három százalékkal csökkent ez a hajlam, s az átlagos mosóvíz-hőfok eléri a 46-ot, ami jókora energiapocsékolással jár. Pedig a korszerű mosóporoknál alkalmazott enzimek már hideg vízben is aktivizálódnak, és a tulajdonságaik lényegében nem lesznek jobbak magasabb hőfokon sem.

Alacsonyabb hőfokon nagyságrendekkel kevesebb energiát használnak föl a mosógépek. Ha a víz hatvan helyett negyven fokos, akár 47 százalékos a megtakarítás; a 40-ről 30 fokra való csökkentés esetén pedig mintegy negyven százalékos a korábbihoz képest az áramfelhasználás. A spórolás fokozható a ruhák megfelelő összeválogatásával is, s ha ügyelünk arra, hogy a gép ne legyen megtömve, valamint ha a mosóport megfelelően elosztjuk. Mindez a környezet kíméléséhez és a mosógép élettartamának meghosszabbításához is hozzájárul.

A mosáson kívül más lehetőségekkel is élhetünk, ha takarékoskodni szeretnénk a háztartási árammal. Közhely, hogy új készülékek vásárlásakor ügyeljünk ezek energiaigényére, és hosszabb időre kerüljük a készenléti (stand by) üzemmódot, mert a kis jelzőizzók is fogyasztják az áramot. Ami pedig a vizet illeti: a csapokra nem árt olyan alkatrészt szerelni, amely fékezi a vízsugár erejét, s így akár ötven százalékos megtakarítás is elérhető. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pazarlas-helyett.blog.hu/api/trackback/id/tr201282476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása