sze
24

Porvihar Sydneyben

| Szerző: -tara- | 4:38 am

A légi- és hajóközlekedés megbénult, a mentőket rengeteg légzőszervi problémához riasztották, a gyerekeknek, öregeknek és betegeknek pedig azt javasolta a hatóság, hogy maradjanak otthon, zárt ajtók és ablakok mögött. A levegőben szálló por koncentrációja több mint 200-szorosa volt az egészségügyi határértéknek. A sűrű por több helyen aktiválta a tűz esetén riasztó érzékelőket. 

A közel 100 kilométer/órás széllökéseket produkáló hidegfront Új-Dél-Wales és Dél-Queensland bozóttüzeit is felszíttotta. A becslések szerint a szél mintegy 5 millió tonna port mozgatott meg szerdán, óránként 75 ezer tonnányit zúdítva Sydney városán keresztül a Csendes-óceánba.

Ausztráliában nem ritkák a sivatagi porviharok, de egy hidegfront most a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű anyagot tudott megmozgatni a száraz időjárás miatt, ezért a por a partvidéket is elérte. Az országot idén különösen súlyos aszályok sújtják, a gabonatermés például 20%-kal lesz kevesebb az átlagosnál. Ausztrália egyébként is a legszárazabb lakott kontinens (csak az Antarktisz szárazabb), ezért is az egyik leginkább kitett terület a klímaváltozásnak. Ugyanakkor rengeteg szén-dioxidot bocsát ki, hatalmas szénerőművei révén.

forrás: Origo

A bejegyzés trackback címe:

https://pazarlas-helyett.blog.hu/api/trackback/id/tr221403367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása