nov
14

Nagyon fontos, hogy újabb lehetőségeket találjunk az energia hatékony és ésszerű felhasználására. Nem csak az energiaforrások korlátozott mennyisége és a kimerülőben lévő készletek teszik sürgetővé a probléma megoldását, hanem az egyre növekedő energiaárak is.

Az árak növekedése következtében a családok jövedelmük egyre nagyobb hányadát költik közüzemi díjakra. Egyre fokozottabban jelentkezik az igény a fűtési rendszerek átalakítására, korszerűsítésére, a megújuló energiák felhasználására. A fűtési rendszer felújítása azonban csak az épület hőszigetelésével együtt elvégezve hoz megfelelő eredményt.

A jövőben új távlatokat nyílhatnak a takarékosabb energiafelhasználásban. Tény, hogy a felhasznált energia nagy részét az Oroszországból származó földgázból nyerjük. Hazánkban jelenleg a földgázfogyasztás a teljes energiafogyasztás kb. 30%-át teszi ki. Ezt a hatalmas gázigényt mindenképpen csökkentenünk kell a jövőben.

Az orosz gáztól való függőségünket több módon is lehet enyhíteni, de az igen-igen költséges és hosszú idő alatt megvalósuló gázvezeték-építések helyett más megoldásokat is találhatunk.

Van egy magyar találmány, amely forradalmasíthatja az építőanyagok gyártását. A Habiten nevű anyag és a belőle készített Vekla építési rendszer egyedülálló hőtároló és hőcsillapító tulajdonsággal rendelkezik.

Ebből az anyagkeverékből különböző épületelemeket lehet gyártani. Alkalmazható  építőanyagnak és szigetelőanyagnak is. Egyszerűbb, gyorsabb az építkezés a felhasználásával, a megtérülési ideje is jóval rövidebb lesz, mint a ma alkalmazott (főleg beton vagy tégla) megoldásoké.

A magyar készítésű „csodaanyag” iránt már több multinacionális cég bejelentkezett, azonban a feltaláló nem szeretné külföldi kezekben látni, ehelyett magyar kis- és középvállalkozásokkal együttműködve kezdené meg a termelést és a forgalmazást. Így a jelenlegi nem túl rózsás magyar gazdasági-társadalmi helyzetben egy kifejezetten versenyképes vállalkozás jöhetne létre: hiszen a beruházás olcsósága mellett újabb magyar munkahelyeket is teremtenének. Hogy lesz-e belőle valami, ki tudja?

Forrás: hírextra
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pazarlas-helyett.blog.hu/api/trackback/id/tr831523981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása