júl
28

Magyarország – Megdöbbentő, hogyha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, országos szinten napi 1 millió köbméter gázt tudunk megtakarítani. A zöld tárca segítségével lajstromba szedtük a megtakarítási trükköket.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium maga is példát mutat: az irodák hőmérsékletét 2 fokkal csökkentette, és nem fűti feleslegesen a folyosókat és a mosdókat sem, ahol a melegvíz használatot is korlátozta.

(Most abba ne menjünk bele, hogy a magyar hőszolgáltatók vajon mikor jutnak majd ilyen bölcs döntésre...)

Energiafogyasztásunk 80 százaléka földgázt igényel

A zöld tárca a héten azért indított klímavédelmi akciót, mert Magyarországon a lakossági energiafogyasztás 80 százaléka fűtésből és háztartási melegvíz előállításból származik – ennek legnagyobb része földgázt igényel.

Érdemes odafigyelni az áramfogyasztásra is, a hazai villamos energia előállítás mintegy 35 százaléka ugyanis földgázból származik.

A lakossági figyelemfelhívás mellett a minisztérium maga is élen jár az energiatakarékosságban: mától az öt kazánból csak négyet üzemeltet.

Ne fűtsük túl a lakásunkat!

Most pedig lássuk a gyakorlati tanácsokat:

– Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, akár 7 százalékkal csökkenhet a fűtésszámla, országos szinten napi 1 millió köbméter gázt tudunk megtakarítani.  

– Távollétünkben kapcsoljuk le a termosztátot! Ha három Celsius-fokkal csökken lakásunk hőmérséklete azokban az órákban, amikor nem vagyunk otthon, akár 15 százalékos energiacsökkentést is el lehet elérni.

– Takarékoskodjunk a meleg vízzel. A fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, ehhez negyed annyi víz és négyszer kevesebb energia szükséges.

Vízből nekünk sohasem elég

– Mindig csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire éppen szükség van! Ha minden európai csak annyi vizet forralna fel naponta, amennyire éppen szüksége van, a megtakarított energiából megoldható lenne a kontinens egyharmadának közvilágítása.

– Ha folyóvíznél mosunk fogat, napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. (Ha a víz csak használatkor folyik, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz. Sőt, fogmosó pohárral még ennyi sem kell).

– A mosóvíz hőfokának mérséklése jelentős megtakarítással jár. Ha negyvenről harminc fokra állítja a hőfokot, máris 40 százalékos energia-megtakarítást ér el.

forrás: Kisalföld.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://pazarlas-helyett.blog.hu/api/trackback/id/tr501273031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása